Δείκτης Χρηματοοικονομικής Ευημερίας

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και ευρέων διαθέσιμων προϊόντων, όλοι οι πολίτες καλούνται να είναι ολοένα και περισσότερο ενημερωμένοι ώστε να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση των χρημάτων τους.

Γιατί να επενδύσουμε στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό;

Έρευνες δείχνουν ότι τα χρηματοοικονομικά αναλφάβητα άτομα:
  • Τείνουν να μην διαχειρίζονται σωστά το χρέος τους.
  • Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν εύκολα στις οικονομικές προκλήσεις.
  • Αδυνατούν να καλύψουν αυτόνομα έκτακτες οικονομικές ανάγκες χωρίς να καταφύγουν σε δανεισμό ή άλλη οικονομική στήριξη.
  • Έχουν αυξημένη πιθανότητα να πέσουν θύμα οικονομικής απάτης.
  • Χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά τη χρηματοοικονομική τεχνολογία.
  • Επιδεικνύουν λιγότερη εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για την ενσωμάτωση της χρηματοοικονομικής μόρφωσης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου

Δείκτης Χρηματοοικονομικής Ευημερίας

Μέσα στα πλαίσια της ανάγκης για διενέργεια περισσότερων μελετών και κατανόησης του προβλήματος, το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Ευημερίας στοχεύει στην ανάπτυξη του πρώτου Δείκτη Χρηματοοικονομικής Ευημερίας στην Κύπρο, ο οποίος θα καταγράφει σε συστηματική βάση το επίπεδο χρηματοοικονομικής γνώσης, συμπεριφοράς, και νοοτροπίας του κυπριακού πληθυσμού.

 

Τα αποτελέσματα θα επισημαίνουν το επίπεδο κατάρτισης χρηματοοικονομικών ζητημάτων στη χώρα, ώστε να προωθηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση και ανάδειξη της αξίας της χρηματοοικονομικής ευημερίας και παιδείας, καθώς και να δημιουργηθούν εξατομικευμένα μέτρα για την προστασία των ενεργών πολιτών.